BB-väskan - Utvärdering
När vi kom till förlossningen så var det väldigt bråttom in och vi hann inte få med väskorna, eller ens snacks till själva förlossningen, med oss in. Det fick snällt ligga kvar i bilen tills vi fick komma upp på BB. Vi blev kvar i 3 dagar och detta är utvärderingen av det jag packade ner;
 
(Från inlägget om BBväskan)
Till Maj:
1 fleeceoverall (50-56) - Behövdes inte (varmt ute)
2 par "vantar" utan tumme - Behövdes inte (inte klösig bebis)
2 par mjuka strumpor -  bra
2 mössor (1 hjälm och en vanlig) - behövdes inte (fick en på förlossningen)
1 tröja med luva (56) - bra när vi skulle hem (+med luva!)
3 st omlottbodys (50) - mycket bra (+att de var omlott) 
1 st omlottbody (44) - bra, en liten tjej fyllde ut 44 perfekt
2 pyjamas med fot (44+50) - mycket bra (+ med fot)
2 par byxor (1 med fot & 1 utan fot) - bra (framförallt de med fot)
Snuttefilt + filt ingen av dessa användes på bb
Napp - ovärdeligt (!!)
 
Till mig:
2 st amningsbhar - Ett måste
1 st amningslinne - Ett måste, skönt att bara ha detta utan BH också
1 st amningstshirt - Använde inte denna, bara linnet.
1 st mjuk långkofta - Bra
1 par svarta supermjuka byxor - Använde inte
1 par svarta mjukisbyxor - Ett måste
Tofflor - Ett måste
Amningsnapp - Använde inte den jag packat, utan fick en på BB 
1 pkt amningsskydd/kupor - Ett måste, även om mjölken inte riktigt hann rinna till (så att det läcker) på BB
Necessär med: gyn- och mam kompresser - använde inte, purelan - ett måste, hårsnodd - använde bara den på handleden, men extra nödvändigt, nässpray - användes inte, lypsyl - användes inte, tandborste+tandkräm - ett måste, deo - ett måste, schampo+balsam+duschcreme - ett måste (!!), torrschampo- ett måste, smink (allra nödvändigaste för att känns mig fräsch) - verkligen uppskattat av mig.
Stora mjuka trosor - behövdes inte då sjukhusets nättrosor var det enda.
 
Övrigt:
Förlossningsplan
Vattenflaska
1 rulle toapapper (alltid hatat strävt papper)
Telefonladdare x2
Hörlurar
Ipaden + laddare
Kamera
Tuggummi
 Snacks + snabb energi (bars ex)
 
Av det övriga så var vattenflaska (eller en powerrade som blev vattenflaska senare) riktigt bra, samt snacks och bars. Dessa var dock kvar i bilen, som sagt, men lika ovärdeliga att ha efteråt. På förlossningen fick vi vatten, saft (och en piggelin) ändå. Toapapper, som jag trodde skulle vara ovärdeligt, användes inte. Jag kan inte påstå att man ändå "torkar sig" efter toabesök. Det är mer "dutt" typ.. Ni som förstår förstår. Vilket papper som duttas med spelar faktiskt mindre roll. Telefonladdare, ipad också uppskattat medan hörlurar och kamera inte användes. Kameran hanns lixom inte med, J fotade med mobilen. Tuggummi var super.
 
Jag tycker ändå jag hade packat väskan bra. Jag packade för övrigt i en sån kabinväska med hjul vilket var bra eftersom att vi gick hem, hehe. Skönt att slippa bära!
Jag saknade inget speciellt. Dock blev det ju en sväng till skolan 2 dagar efter förlossningen för att avsluta kursen, hehe, så J fick hämta gravidjeansen så att jag fick känns mig lite fräsch. Dom hade jag inte behövs ha om jag inte skulle dit dock. Hade kanske önskat mer belöning (typ godis) att ha efteråt, men deet fixade såklart J från affären men ändå. Saker att göra kan vara bra, typ spel eller korsord. Kan inte påstå att jag saknade det, det blev mycket tid med mobilen (om man inte kollade på bebis), men om man inte vill ha den hela tiden så. Bra att ha med saker för att eventuellt få stanna fler dagar än man är förberedd på. Bara att ta hem annars!
 
 
En välpackad väska går före en där man saknar saker. 
Så är det bara :) 
Sammanfattningsvis..
 
 
 
Träning:
Till en början så tränade jag mer än jag gjort före graviditeten. Mycket tack vare att J hade slut på sin innebandysäsong och att jag kunde åka och träna tillsammans med honom. Jag slutade träna magens främre muskulatur snabbt. Försökte under hela graviditeten att fokusera mest på ryggen. Men såklart också resten av kroppen även om ryggen var fokus. 
Fram till vecka 38 var vi på gymmet. Sedan blev det bara promenader och vardagsmotion.
Cykla har gått bra hela graviditeten (förutom när det var snö, då cyklar jag aldrig). 
 
 
 
Sömn:
Jag är till att börja med en magsovare. Det fick jag sluta med ganska direkt då det kändes obehagligt att ligga med all tyngd på den lille (ja,jag hör hur det låter i vecka 8 typ). Men sov gott. Någonstans där i mitten och framförallt efter typ v25 eller något så har det blivit allt kortare nätter, men inte på något sätt så att det påverkade dagtid eller så. Typ v32 började det bli tungt för ljumskarna och den regionen att lyfta upp min kroppstyngd när jag skulle vända mig från sida till sida. Eftersom att sova på sidan var det enda som gick då det blir så tungt att andas i ryggläge.
 
Kroppen:
Bristningar. Jag var helt skonad från detta fram till v36 typ. Alltså helt! Förutom det fula som pågick runt ärret från navelpiercingen, men det är ju helt och hållet mitt eget fel. Men sen typ i samband med att magen sjönk och lillan tog mer plats under naveln så kom dom. Rätt mycket tycker jag. Någon vecka senare även lite ovanför naveln och runt piercingärret. Det kändes som att det kom typ en ny bristning varje gång jag nös. Tyckte det var hemskt och inte alls som jag föreställt mig. Bristningar är ju verkligen sånt man får räkna med under en graviditet men när det gått så pass länge utan en enda så trodde jag att jag skulle slippa sen kom allt på typ en vecka. Jag kommer säkert vänja mig men självklart hade det varit roligare utan. Men min dotter har trots allt växt och bott där inne, det kommer att vara värt det!
Vikten:
Jag gick inte upp ett kilo på 20 veckor nästan. Sen efter RUL och framöver så kom det, men i alldelens lagom takt och mängd. Jag startade på 58kg och sista gången jag vägde mig hos BM (ca 7 dagar före FL) vägde jag 72kg. Alltså +14kg. Jag hade ett "mål" på 10kg men vad visste jag då? haha. Tror det är ett orimligt mål såhär i efterhand. Jag har tränat och promenerat precis som vanligt, om inte mer, hela tiden och inte unnat mig mer än vanligt heller så att jag tror inte jag hade kunnat påverka vikten att vara mindre, faktiskt.
 
 
 
Smärtor:
Jag har ju varit otroligt befriad från smärta och obehag överlag! Det var i början som jag fick ont i höftböjarna om jag gick för långt, men det gick över hela och hållet. Sedan är det den punkten på vänster sida av ryggen, mellan skulderbladet och ryggraden, som kommit och gått och under hela sista tiden bestått mer eller mindre. Någonstans i mitten av graviditeten så gjorde den ont varje morgon när jag vaknade för att sedan gå över när jag klev upp, men detta slutade ju även det att besvära efter ett par veckor. Från ungefär vecka 33 så har smärtan på denna punkten varit mer tilltagande och kommit och gått under dagen. Utan tecken på att det ska komma (alltså spelar ingen roll om jag sitter, går eller står) och det har sedan gått över utan att jag kunnat hitta ett samband. Detta avtog runt v36 tror jag och kändes inte av på slutet.
De sista veckorna var det smärtsamt att vända sig i sängen som sagt, det gjorde ont i ljumskarna och regionen runtomkring. Fick även ont (eller mer blev supertrött) i svanken när jag gick mina 2km.
 
För att sammanfatta allt så har min graviditet varit helt fantastisk! Nästan inga av de obehag man läst, och var förberedd på, behövde jag utstå. Pigg, frisk och väldigt fin kände jag mig!
Att plugga på universitetet under tiden har varit superbra, då jag kunnat lägga upp mina dagar som jag velat både tidsmässigt och vilomässigt. 
Att träna har hållit mig stark, det är jag övertygad om. Fast det känts tungt ibland så har min J peppat mig och det har gett mig så mycket både fysiskt och psykiskt. För att träna när man är så långt gången är faktiskt bra gjort, det är jag medveten om och stolt över.
 
Att sedan få genomgå en bra förlossning som belöning till allt.
Jag är så lycklig och nöjd över denna tid som passerat och framför allt peppad på den tid som vi har framför oss som familj ♥
 
 
 
En månad efter förlossningen
Jag som utlovade en bild varje söndag, jo tjena, det kommer inte att hända! haha. Men sedan förra bilderna för 3 veckor sen så har det hänt myyycket!
Jag tappade vikten snabbt och väger nu 61kg, vilket är 3kg ifrån min startvikt på 58kg. Jag känner mig smidig och fin men när jag kollar ner är det ju en lös mage med bristningar som håller på att dra ihop sig. Det kommer att synas länge och väl men det är det värt. 
Jag har fortfarande gravidjeans. Jag får åt några av de gamla men det är ju inte skönt. Det får vara såhär ett tag bara. Det är okej.
 
Så, 4 veckor och 4 dagar efter förlossningen:
 
 
 
 
Hormonranden är också kvar. Naveln mörk och ful men påvåg tillbaka inåt igen.
Jag känner mig i stort sett helt återställd i kroppen. Läkt och hel. Promenader i massor och några lugna svängar på gymmet har det blivit. Promenaderna blir snabbare och längre. Framförallt känns det roligt att kunna gå snabbare. Härligt med sommar och sol också!
 
Heja kvinnokroppen! Kram på er